petak, 12. veljače 2016.
GULAŠ I DOMAĆE NJOKE
Sastojci
GULAŠ:
1,5 kg mesa(po izboru)
4-5 glavica crvenog luka
4-5 češnjeva češnjaka
2(150-200 g) mrkve
100 ml kuhane rajčice
komad korijena celera
1 korijen peršina
2 grančice ružmarina
2-3 lista lovora
grančice lista peršina
1 goveđa kocka za juhu
vegeta,sol,papar,
tabasco ljuti umak
mljevena crvena slatka paprika
oko 2 žlice svinjske masti
NJOKE:
800 g krumpira
150 g kukuruznog brašna
4-5 žlica pšeničnog griza
4 jaja
oko 300 g oštrog brašna
Priprema
1.
GULAŠ:Ako se koristi meso divljači,dan ranije napraviti marinadu.Neka meso odstoji oko 24 h.
Meso izvaditi iz paca i izrezati na kockice(srednje veličine).Posušiti meso od vode.
Zagrijati svinjsku mast i na nju staviti pola količine mesa,dodati list lovora,grančicu ružmarina i list peršina i pržiti da meso porumeni.
Izvaditi meso na tanjur i ako je potrebno staviti novu količinu masti da se ugrije i jednako ispržiti i preostalo meso(dodati preostali list lovora,ružmarin i list peršina).
Kada meso porumeni izvaditi na tanjur.
2.
Na preostaloj masnoći,koja je ostala nakon što se izvadi meso,pržiti sitno nasjeckani crveni i bijeli luk.(ako je potrebno dodati malo masti)
Luk malo posoliti da brže uvene,dodati i nasjeckani bijeli luk.
Dok se luk prži mrkvu,peršin i celer sitno naribati na trenicu.
Dodati na luk i nastaviti pržiti.
Može se koristiti povrće iz marinade ili novo.
3.
Iz mesa koje se pržilo izvaditi grančice ružmarina i peršina te listove lovora.
Meso staviti na luk i sve zajedno par minuta pržiti,podliti s malo vode,dodati 1-2 žlice mljevene crvene paprike.Ubaciti goveđu kocku,malo vegete,posoliti(pažljivo:luk je već posoljen),popapriti.
Nakon što zavri poklopiti i pirjati.
Povremeno promiješati i doliti vode.
4.
Nakon oko 90 min. isprobati gulaš i dodati soli po okusu.
Uliti i kuhanu rajčicu te malo tabasca da se dobije ljutina(ili mljevene ljute crvene paprike).Kuhati još oko 30-tak minuta.
Kod dodavanja vode u gulaš paziti da zadnje dodavanje bude 20-30 minuta prije nego je jelo gotovo.Na taj način dobit će se fin okus i potrebna gustoća gulaša. Ako se voda dodaje prije nego se jelo završi gubi na okusu i gustoći.Tada se zgušnjava s brašnom,a to mijenja onaj fini okus gulaša.
Kiselo vrhnje(1-2 žlice)razmutiti u čaši i dodati na samom kraju kuhanja.
5.
NJOKE:Krumpir skuhati u kori.Oguliti,izribati na trenicu,dodati jaja,kukuruzno brašno,pšenićni griz i dio oštrog brašna.Sve sastojke zamijesiti,dodavati preostalo brašno i mijesiti da se dobije čvrsto i elastično tijesto.
Podijeliti na manje komade.Od svakog komada napraviti valjak i rezati njoke.
Dobije se oko 1,4 kg njoka.Odvojiti potrebnu količinu i ukuhati u kipuću slanu vodu.Kada zavri kuhati 5 minuta.
Ugrijati 2-3 žlice ulja i dodati ocijeđene njoke.Promiješati.
Preostale njoke poslagati na pobrašnjenu tacnu i staviti u zamrzivač.Nakon što se zamrznu staviti ih u vrećicu i iskoristiti po želji.
Uvijek napravim malo više njoka,pa imam za još koji ručak.
Količina jaja u tijestu određuje čvrstoću njoka-ako volite mekanije njoke dodati manje jaja(1-2).
6.
...
http://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar