utorak, 8. ožujka 2016.

SARENA TORTA

SASTOJCI
ZA TAMNE KORE
6 jaja

  6 kasika secera
1 kasika kafe - ne kuhane
4 kasike brasna
8 kasika mljevenih oraha



ZA BIJELU KORU
4 bjelanjka
4 kasike secera
100 gr kokosa
1 kasika ulja
3 kasike brasna

ZA ZUTI FIL
2 jaja
2 dcl mlijeka
2 kasike gustina
4 kasike secera
1 kesica vanilin secera ili ekstrakta od vanilije
100 gr putra



COKOLADNI FIL
4 zumanjka
2 jaja
200 gr secera
1 kesica v. secera
1 putar
1 narandza, sok i korica
100 gr cokolade za kuhanje

PRIPREMA
Za tamnu koru
Umutiti zumanjke sa secerom, kasikom kafe, dodati brasno, mljevene orahe, sve lijepo umutiti i na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Sve izmjesati sa spatulom ili mikserom, ali na najmanjoj brzini.
Kalup za torte br 26 pomastiti, posuti brasnom i izliti smjesu. Peci oko 25-30 min provjera cackalicom. Ja pecem na T 200, a vi prema svojoj rerni.

Pecenu koru ohladiti izvaditi iz kalupa i prerezati na dva dijela da se dobiju dvije kore.
Ako vam je lakse vi pecite svaku koru za sebe, sa pola mjere po kori.....

Za bijelu koru
Umutiti cvrst snijeg od bjelanjaka, secera, dodati kokos, ulje i brasno.
Peci oko 15 min...ponovo provjera cackalicom.

ZUTI FIL
Staviti mlijeko sa secerom i v.secerom da se kuha, Jaja i gustin dobro umutiti, smanjiti vatru i dodati smjesu jaja i gustina ( najbolje procjediti, da nema grudvica) Kuhati na laganoj vatri, dok se ne zgusne.
Putar izraditi i hladan krem sastaviti sa putrom, po zelji moze se dodat par kapi ekstrakta vanilije. Ja sam stavila

COKOLADNI FIL
Kuhati na pari 4 zumanjka, 2 cijela jajeta, secer, v. secer dok ne postane gusto. Skinuti sa vatre i dodati cokoladu izlomljenu na kocke, mjesati dok se cokolada ne istopi.
Putar izraditi i sastaviti sa ohladjenim filom, sad dodati izrendanu koricu narandze i malo isjedjenog soka.

Sa ostatkom soka, malo poprskati kore.

SLAGANJE
Prvo tamna kora, pa zuti fil u tankom sloju- cokoladni fil - bijela kora -cok. fil - zuti fil - tamna kora -zuti fil - cokoladni fil

POSLUZIVANJE

  U kalup se moze staviti pek papir, lakse je izvaditi kore.
Torta je dosta cvrsta, tako da ne mora biti u frizideru, vec u hladnijoj prostoriji.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar

 

Domaćica Template by Ipietoon Cute Blog Design