Prije 30 godina sam dobila ovaj recept i dan danas ga koristim i uvijek je djuvec ukusan i cijela kuca mirise na bosansko jelo.
SASTOJCI
Junetina sa kostima +krtina izrezana na kocke
1solja rize (oprati i ocijediti)
1/2 glavice luka
1/2 ili 1/4 patlidzana (zavisi od velicine)
4-5 manjih krompira isjecenih na kolutove
paprika (zbog boje ja koristim malo crvene,zelene i zute )
oguljeni paradajz ili pire iz tube
maslinovo ulje
PRIPREMA
Prije pristupanja pravljenju djuveca treba dobro iskuhati meso (kao za supu ).
U vecu serpu staviti meso ( sa kostima i krtinu izrezanu na kocke ) sa 2-3 izrezane mrkve da se dobro iskuha.
Kad se meso iskuha, pripremiti povrce i rizu.
U dubljutepsiju (broj 26) nasuti maslinovog ulja toliko da se pokrije dno.Ukljuciti rernu da se grije a na ploci prziti u tepsiji sitno isjeckan luk, mrkvu, patlidzan papriku i sve zajedno pomijesati.Kada povrce omeksa dodati crvenu papriku i nakon mijesanja odmah zaliti vodom u kojoj se meso kuhalo.Zatim dodati kocke mesa i sve neka krcka.Opet dodati vode, pa dodati opranu rizu, i sve promijesati.Onda dodati krompir isjecen na kriske i pokriti rizu i meso.Opet dodati vode da krompir uroni u tekucinu.Dodati bibera, vegete i paradajz iz tube.
Sve zajedno staviti peci na jakoj temperaturi.Neka se pece dok tekucina ne uvri.Krompir na povrsini treba da izgleda hrskav i rumen.
Od preostale vode u kojoj se meslo kuhalo napraviti ukusnu supu.
POSLUZIVANJE
Kad ot kuham djuvec imam i supu na jelovniku .Djuvec sluziti sa zelenom salatom ili rendanim slatkim kupusom.
Nadam se da ce se u vama svidjati ukusno, mirisno jelo.Prijatno!!
Izvor:http://www.coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar