Kad se kaze krempita odmah asocira na slasticarnu…. Kolegica mi je radila u slasticarni i pokupila recept. Ni jedna joj nije ravna…
Sastojci
krema
6 jaja
1 vanili secer
10 zlica secera
6 zlica brasna
1 litra mlijeka
2 zlice gustina
1 slag vrecica ili 2 dc slatkog vrhnja
krema za visoku krempitu
6 jaja
20 zlica secera
2 vanili secera
1 kutija (40 dag) gustina
6 zlica brasna
5 dc vode
2 litre mlijeka
Priprema
1.
Mijesati jaja, secer i vanili secer, dodati brasno i ukuhati u mlijeku.
2.
To znaci mjesati na laganoj vatri bar 10-15 minuta da postane gusta masa.
3.
Kada se smjesa malo ohladi dodati izradjeni slag i lagano umijesati.
4.
Kremu staviti na list za krempite, prekriti s drugim listom narezanim na cetvorine i posuti s secerom u prahu.
5.
Za visoku krempitu:
6.
Mijesati 6 zumanjaka s 10 zlica secera i dodati gustin, pomjesan s vodom i brasnom, pa ukuhati u mlijeku.
7.
Izlupati cvrsti snjeg od 6 bjelanjaka i 10 zlica secera, te lagano umjesati u malo ohladjenu kremu i filovati u dubljoj tepsiji izmedju dva lista a gornji da bude vec narezan na kocke radi lakseg rezanja.
Posluživanje
Ovo je samo recept za kremu jer ju ja koristim ne samo za krempitu nego i za princeze, punim s vocem, ma na milion nacina se moze upotrijebiti.
Moram ovo jos nadopisat da tajne dobre krempite nema, kako ju napravit bolje? Prvi put kad pravis vidis sve nedostatke koje su ti promaknili, drugo pravljenje je vec nestoo a trece si majstor za krempite :))) tako da sto duze poznas krempitu sve ti se vise svidja…
Izvor: coolinarika.com (zafrkana)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar