četvrtak, 25. svibnja 2017.

Kako razlikovati korisne informacije od smetlja koje u zadnje vrijeme zagadjuje internet?

Kažu: “Ako ne možeš naći odgovor na Googlu, onda pitanje ne postoji.”
Internet je postao medij gdje se može naći izobilje korisnih informacija. More korisnih savjeta i lekcija su na dohvat ruke i bez potrebe da se ide u biblioteku ili knjižaru. Na žalost, otvorenost interneta zajedno sa društvenim mrežama kao sto je Facebook, omogučio je i objavljivanje i širenje gomile netačnih i neprovjerenih i zavaravajućih informacija.

To i nije neki problem kad čitate političke i ekonomske laži. Na to smo već godinama naviknuti kroz televiziju, novine i radio.

Veći problem se javlja kada su u pitanju zdravstveni problemi i savjeti za očuvanje zdravlja, koji ne samo da ne pomažu nego mogu imati i vrlo negativne fizičke, psihičke i finansijske posljedice. Ovo postaje vrlo rizično, pogotovo kad se pogrešni savjeti počnu primjenjivati na djeci.

Raznorazna čudotvorna i čarobna voća i povrća iz egzotičnih i dalekih zemalja, najzdraviji napici na svijetu, eliksiri koji liječe tumore, te dijete sa kojima kilogrami nestaju brže nego dani u nedjelji svakodnevno zagađuju Facebook zidove.





Konzervisane šparoge kao lijek protiv raka i ostale gluposti.
Informacija o konzervisanim šparogama koja lijeći tumor već godinama kruži internetom na više jezika i daje lažne nade onima kojima je stvarna pomoć najviše potrebna. Postoje prirodni preparati i alternativne metode koji mogu da pomognu i u vrlo teškim slučajevima, ali šparoge i pored svih svojih ljekovitih sastojaka, nikad u istoriji čovjećanstva nisu izliječile ni jednog pacijenta sa tumorom. A pogotovo ne šparoge iz konzerve.

Gomile ovakvih primjera se svakodnevno šire internetom, bude lažne nade kod osoba koje tragaju za informacijom i kojima je pomoć potreban, a stvaraju nedoumice i sumnju u istinski korisne i provjerene savjete.



Još veće gluposti. "Čudotvorne" datule.
Posljednja glupost koju sam pročitao je o datulama/urmama kao još jednom od “najljekovitijih” namirnica na svijetu. Nepoznati autor ovoga priloga nabrojao je gomilu primjera za šta su sve datule korisne. Dovoljno je pogledati analitički sastav jedne datule da vam bude jasno koliko gluposti je izrečeno na par stranica teksta.

Naravno, kao i sve ostalo "najzdravije" voće, urme pomažu kod raka. Da je ovo istina, ne bi bilo ni jednog Tunižanina ili Marokanca sa rakom. Ako znamo da jedna datula sadrži oko 15 grama secera i da se ćelije raka hrane sećerom možemo vidjeti stručnost pisca priloga. Vočni sećer jeste manje štetan od rafiniranog bijelog šecera, ali je jos uvijek šećer.

Pogledajmo i neke od ostalih sastojaka jedne datule: Vitamin C 0%, Vitamin D 0%, Vitamin E 0%. Tri glavna vitamina u borbi protiv tumora apsolutno ne postoje u datulama/urmama. Vitamin A 1%, Vitamin K 1%, tijamin 1%, nijacin 1%, vitamin B6 3%, folna kiselina 1%, kalcijum 1%, zeljezo 1%, magnezijum 3%, omega 3 i 6 0%, itd.

Po ovakvom sastavu morali biste jesti stotine datula dnevno da biste dobili dnevne potrebe samo nekih materija, a da ne govorimo o liječenju bilo kakvog problema navedenog u dotičnom prilogu, a da ne govorim o mogućnosti dobijanja šećerne bolesti poslije redovnog konzumiranja većih količina urmi.

Jos nekoliko gluposti pomenutog neznanog autora:

“Maksimalan energetski učinak iz hurmi izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti.”

Samo jedna datula/urma sadrži oko 65 kalorija. Pomiješajte 3-4 sa mlijekom (čak i nemasnim) i uživajte u “samo” nekoliko stotina kalorija. Energetske vrijednosti su tolike da se priča da odrastao čovjek može da provede u pustinji čitav dan na par datula i vode.

Evo jos jedan biser iz istog teksta:

“Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava daljnje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnama.”





Prije svega, u datulama nema mjerljivih tragova fluora /fluoride/ osim u nekim djelovima Irana gdje se zbog vode koja je bogata fluoridom mogu naći neznatni tragovi u voću iz ovih krajeva.

Drugo: u zadnje vrijeme naučnici dokazuju da je fluorid toksičan i da tvrdnje da štiti zube nemaju nikakve naučne osnove, te se zabranjuje kao dodatak pijučoj vodi u sve više država. Bilo koji nutricionista koji prati najnovija istraživanja zna ovaj podatak. Nasuprot tome, šećer iz datula ce sigurno uticati na zube ali na negativan način. Ovo vam može potvrditi svaki zubar. Da ne pominjem da beba može da se zagrcne ako joj date da sisa datulu.

Nekoliko redova u tekstu ima smisla, ali ostatak napisanih neistina su totalne izmišljotine i bilo koji web site koji objavljuje ovakve informacije ne bi trebao da vam služi kao savjetnik za zdravlje.

Postavlja se pitanje kako prepoznati koristan i stručan prilog medju otpacima i lažnim obećanjima.

Kako prepoznati kvalitetan i koristan prilog objavljen na internetu?

- Najvažnije: pogledajte da li prilog ima potpisanog autora koga možete kontaktirati i postaviti dodatna pitanja. Ako ima, relativno je lako provjeriti da li potpisani autor stvarno postoji ili je u pitanju izmišljena ličnost. Skype, Facebook profile, Google+, telefon itd. Ako ne možete pronaći ko je autor teksta i izvor informacija dobro razmislite prije nego što lično primijenite savjet ili ga preporučite nekom drugom i prije nego što se izložite trošku.
Postoje web stranice istinskih ljubitelja priodnih načina liječenja koji postavljaju korektne priloge citirajući tekstove iz knjiga o ljekovitom bilju. Ovakvi prilozi uglavnom nisu potpisani ali sadrže korisne informacije. Prije nego odlučite da primjenite određen savijet ili ga podijelite sa prijateljima i familijom, koristite zdrav razum. Ako informaciju zvući previše dobra da bi bila istinita, vjerovatno i nije istinita. Postavite pitanje, da li je neko već koristio pomenuti savjet i koji su rezultati.

- Svaki prilog koji počinje sa riječima: Čudotvorno/Čudesno, Čarobno, Magićno, Najzdravije ili Najbolje, uzmite sa rezervom i dobro provjerite odakle informacije dolaze. Senzacionalistički naslovi ciljaju naivne i one kojima je pomoć najviše potrebna i uglavnom nemaju kvalitetne informacije.

- Ako ne možete da vidite ko je vlasnik web sajta ili facebook grupe koje vam daju zdravstvene savjete vjerovatno da su prilozi samo prepisani bez provjere tačnosti informacija ili jednostavno izmišljeni iz bilo kojih razloga.

- Razmislite da li ijedan kvalitetan autor, bilo amater koji se iz hobija i ljubavi bavi prirodnom medicinom, ili profesionalac koji je proveo godine na školovanju, usavršavanju i istraživanju, želi ostati anoniman. Naravno da ne. Istinski poznavaoci alternativne i prirodne medicine će uvijek stati iza onoga o čemu pišu ili govore i željeti da budu priznati za svoj trud i rad.



Prilozi na ovom web sajtu su radovi:

Dr Enes Hasanagić, (1935-2008) Specialista toksikologije, magistar medicine, autor knjige “Ljekovito bilje i jetra” autor više stotina priloga za dnevne novine, nedeljne i mjesečne magazine, autor i koautor nekoliko televizijskih emisja.

Vedran Hasanagić MD. AM. doktor alternativne medicine, odsjek herbalistike Akademija alternativne medicine Kalkuta, Indija, i nosioc diplome aromaterapije sa Kanadske akademije alternativne medicine. Gost govornik na više radio emisija i autor radova objavljenih novinama i magazinima.

Mirjana Hasanagić MD.AM. doctor alternativne medicine, odsjek herbalistike, Akademija alternativne medicine Kalkuta, Indija, specialist za zdravu ishranu i ljekovite začine. Autor više od 60 priloga.

Vedran i Mira, su osnivači i djelimični vlasnici kanadskih kompanija Natural-e i EastGate Biotech, čiji prirodni proizvodi su registrovani i odobreni od Ministarstva Zdravlja Kanade, i clanica EU.

Socialni eksperiment. Da li dijelite priloge o zdravlju po navici ili logički razmišljate?


izvor: prirodnamedicina.com
Author Vedran Hasanagic

0 komentari:

Objavi komentar

 

Domaćica Template by Ipietoon Cute Blog Design