Napravite po jednog zeku za svakog gosta za uskrsnjim stolom ili mozda jedno jagnje za nedeljni, praznicni rucak.:))
Sastojci
600 g mekog brasna
1 kasicica soli
25 g svezeg kvasca
oko 3,5 dl mlakog mleka
1 kafena soljica ulja (0,75 dl)
1 jaje
susam za posipanje
Priprema
1.
Kvasac razmutiti u malo mlakog mleka, pa sa brasnom i ostalim sastojcima, umesite glatko i mekano testo. Ostavite da se odmori 10-15 minuta.
2.
Testo podelite na dva dela od kojih cete napraviti dva zecica. Od jednog komada testa oblikujte dve kuglice (vecu i manju) za telo i glavu, te nos, usi i sapice (kao na slici).
3.
Od dva zrna bibera napravite okice, a za brkove upotrebite spagete. Na isti nacin napravite jos jednog zeku.
4.
Zeke stavite na pleh za pecenje preko masnog papira i ostavite na toplom jos 10-tak minuta dok se rerna ne zagreje. Testo ne treba dugo da stoji jer ce rasti pa se moze desiti da zeke izgube oblik, dovoljno je sacekati samo nekoliko minuta
5.
Pre pecenja testo premazite umucenim jajetom i po zelji pospite susamom. Pecite na 200 C oko 20-25 minuta.
6.
Od iste kolicine testa mozete napraviti i uskrsnje jagnje.Testo podelite na jednu vecu lopticu (za glavu) i 15 manjih (za telo i nozice).
7.
Slozite ih na oblozen pleh tako da dobiju izgled jagnjeta. Za oci i nos stavite po jedno zrno bibera (kao na slici).
8.
Testo premazite umucenim jajetom i pospite susamom ili kimom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta.
Posluživanje
Za inspiraciju pogledajte i zeke koje je napravila nasa Strufna:;)))
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar