srijeda, 17. veljače 2016.

Rum kocke




Sastojci 6 osoba
žuti biskvit;
4 jaja
20 dag šećera
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
20 dag oštrog brašna
tamni biskvit;
4 jaja
20 dag šećera
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
20 dag brašna
1/2 praška za pecivo
2 v.ž kakaa
premaz:
8-10 v.ž džema od smokvi(marelice,breskve,višnje…)
preljev;
15 dag šećera
1 vanilin šećer
1,5 dcl vode
1,5 dcl ruma
sok od 2 naranče
čokoladna glazura;
15 dag čokolade za kuhanje
3 v.ž ulja



Priprema
1.
Ispecite 2 biskvita -jedan žuti i jedan smeđi u velkom limu od električne pećnice.Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko,brašno i na kraju snijeg od bjelanjaka.U smeđi dodajte i prašak za pecivo i kakao..Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.Žuti biskvit prerežite na pola kako bi dobili 2 jednake biskvitne kore.Tamni biskvit izmrvite.

2.
Dok se biskviti peku skuhajte preljev od šećera,vode,ruma i soka od naranče.Svaku žutu biskvitnu koru dobro namažite džemom po želji.Izmrvljeni tamni biskvit prelijte ohlađenim prokuhanim preljevom.Rukama dobro promiješajte.Stavite i dobro stisnite na prvu koru premazanu džemom.Poravnajte pa prekrijte s drugom žutom korom -tako da vam strana s džemom bude okrenuta prema dole.Dobro pritisnite.

3.
Za čokoladnu glazuru otopite na pari čokoladu za kuhanje s par žlica ulja.Time prelijte kolač i dobro ohladite.Kod rezanja nož umačite u vrću vodu kako vam čokoladna glazura nebi pucala.

4.
Po želji kolač umjesto čokoladne glazure možete ukrasiti i šlag pjenom.



Posluživanje
Recept je iz časopisa “Delicije”…..U orginalnom receptu ide u preljev 2 dcl ruma i 1 dcl vode …ja sam ublažila i stavila više vode(bitno je da je ukupno 3 dcl tekućine).Iako je puno ruma u preljevu…ne osjeti se toliko u ohlađenom kolaču (koliko bi netko pomislio…baš je taman).

0 komentari:

Objavi komentar

 

Domaćica Template by Ipietoon Cute Blog Design