Sastojci
Biskvit
4 jaja
4 žlice smeđeg šećera
1 vanil šećer
4 žlice brašna
1 žlica gustina
2 žlice kakaa
100 ml ulja
prstohvat soli
Fila s jagodama
300 ml slatkog vrhnja
1 šlagfix
300-350 g svježih jagoda
par kapi arome jagode
Ganache
150 ml slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade
Priprema
1.
Pećnicu zagrijati na 180C.
Za biskvit izmiksati žutanjke sa šećerom i vanil šećerom, dodati i umiksati ulje, te na dva puta dodati prosijanu smjesu od brašna, gustina i kakaa. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg s malo soli i lagano špatulom umiješati u nastalu gustu i ljepljivu smjesu od žutanjaka i kakaa (najprije umiješati dvije žlice bjelanjaka da se smjese sjedine, a potom umiješati i ostatak bjelanjaka).
Protvan za pečenje (30x20cm) prekriti papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti smjesu. Peći 20ak minuta, provjeriti čačkalicom kad je biskvit pečen. Izvaditi iz protvana, odvojiti papir za pečenje i pustiti da se biskvit ohladi. U međuvremenu napraviti filu.
2.
Slatko vrhnje izmiksati sa šlagfixom, doodati aromu i sjeckane jagode, još malo izmiksati i rasporediti preko ohlađenog biskvita, kojeg ste nakon hlađenja vratili u protvan. Staviti u hladnjak dok pripremite ganache.
3.
Slatko vrhnje staviti na laganu vatru, pa prije nego što zakuha dodati komadiće čokolade, maknuti s vatre, pričekati par minuta da se čokolada rastopi, a potom izmiješati da se rastopi do kraja. Preliti preko biskvita i ohladiti u hladnjaku prije serviranja.
Posluživanje
Rezati na kocke i po želji na vrh svake staviti jednu jagodu.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar