utorak, 7. lipnja 2016.

Dimnjak kolač

Ovo je tradicionalni Transilvanijski kolač koji se pravi širom Evrope   . Kolač se pravi od kiselog  testa  koje se istanji oklagijom, spiralno namota na  drveni kalup valjkastog oblika, premaže šećerom  i peče u posebnim pećima. Ja sam ga pravila  na kalupima  za Šam rolne i pekla u rerni .


Sastojci  6 osoba

400gr Pšenično glatko brašno Podravka
30gr svežeg kvasca
1 jaje
2 kašike šećera
rendana kora celog ili pola limuna -po ukusu
1 mala kašičica ekstrata od vanile
malo soli na vrh noža
za šećerni preliv 5 kašika šećera
4 kašike vrele vode
za posipanje kolača 1 kesica cimeta
3 kesice Vanilin šećer Dolcela
3 kašike šećera
2 kašike kokosovog brašna
3 kašike mlevenih oraha ,badema ili lešnika


Koristili smo

Vanilin šećer

Bijelo brašno glatko (TIP 550)

Vanilin šećer

Bijelo brašno glatko (TIP 550)




Priprema


1
Testo: Mleko i vodu zagrejati zajedno u istoj posudi, pa u to dodati kvasac i pustiti da nadođe, puter otopiti i prohladiti. Brašno sipati u veću činiju, pa dodati otopljen puter, jaje, malo soli, ekstrat vanile i narendanu koricu limuna, dodati nadošao kvasac i zamesiti testo.
2
Testo je malo tvrđe, ali ne brinite posle bude sve super. Tako umešeno testo, ostaviti 1 sat da nadođe.
3
Nadošlo testo staviti na pobrašnjenu radnu površinu i razviti testo na debljinu 1 cm, iseći u trake širine 2 cm. Svaku traku rolati oko modle za šaum rolne, tako da svaki sledeći red prelazi preko prethodnog.
4
Šećerni preliv: 5 kašika šećera, 4 kašike vrele vode, razmutiti i svaku rolnu premazati sa prelivom, pa zatim svaki kolač uvaljati u mešavinu vanilin šećera i kristal šećera.
5
Za 15 kolača treba 3 kesice vanilin šećera, 3 kašike kristal šećera. Kolače poređati uspravno u tepsiju na pek-papiru.
6
Peći na 200 stepeni 15 minuta, dok se kolači peku pripremiti u 3 činije smesu za posipanje.
7
U prvu činiju staviti 1 kesicu cimeta, 1 kesicu vanilin šećera.
8
U drugu činiju staviti 2 kašike kokos brašna i 1 kesicu vanilin šećera.
9
U treću činiju staviti 1 kesicu vanilin šećera i 3 kašike mlevenih oraha.
10
Pečene kolače skinuti sa modli, zatim svaki kolač premazati šećernim prelivom i posuti ga sa pripremljenom smesom iz činija, nekoliko komada posuti cimetom, nekoliko komada posuti kokosom, nekoliko komada posuti orasima i dobijemo tri ukusa. Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar

 

Domaćica Template by Ipietoon Cute Blog Design