Sastojci
oko 300 gr petit keksa
3 dl mlijeka za natapanje keksa
5 dl mlijeka za kremu
4 kašike šećera
2 vanil šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
150 gr mlijeka u prahu
3-4 dl slatke pavlake
Priprema
1.
U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati 4 kašike šećera i vanil šećer te ostaviti da proključa.
Posebno umutiti preostalo mlijeko sa oštrim brašnom pa sipati u ključalo mlijeko. Nastaviti sa kuvanjem na umjerenoj temperaturi uz neprestalno miješanje dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Pjenasto umutiti margarin sa šećerom u prahu te sjediniti sa ohlađenim filom od mlijeka.
Dodati mlijeko u prahu i izmiksati.
2.
Pripremiti odgovarajuću dublju tepsiju ili kalup.
Keksom prekriti dno posude i poprskati ga sa mlijekom. Preko keksa sipati polovinu fila pa raspodijeliti preostali keks. Drugi red keksa premazati ostatkom fila i poravnati.
Ostaviti u frižider da se stegne, a zatim preko fila premazati umućenu slatku pavlaku.
Opet vratiti u frižider i dobro ohlađen kolač isjeći na kocke.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar