srijeda, 28. rujna 2016.
JEDNOSTAVNE KROFNE IZ RERNE
SASTOJCI
• 600gr namjenskog brasna za dizana tijesta
• 150gr secera
• 5 kom jaja
• 120ml mlijeka
• 150gr istopljenog maslaca
• 1 kocka svijeze germe-25gr
• 1 kom limuna-izribana korica
• 1 kom narandze-izribana korica
• 1 kom vanilin secer ili aroma vanilije
• malo soli
• marmelada za punjenje
• secera u prahu
PRIPREMA
U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte kasiku secera,ostavite sa strane da zapjeni.
Maslac istopite i malo prohladite.
U vecu zdjelu dodajte brasno,secer,vanilin secer,izribanu koricu narandze i limuna,istopljen maslac.
Mikserom sa nastavcima za tijesto,pocnite mjesiti dodavajuci jedno po jedno jaje i mlijeko.
Na kraju dodajte mrvicu soli. Ostavite tijesto da odmara na toplom i da naraste.
Zagrite rernu na 180°C. Dva pleha od rerne oblozite pek-papirom.
Nadoslo tijesto pretresite na brasnom posutu radnu povrsinu i samo lagano rukom tijesto rasirite na 3-4 cm debljine.Kalupom vadite krofne i redajte na pleh,preostalo tijesto ponovo premjesite i ponovite postupak.
Krofne ostavite na toplom pokrivene da odmaraju,pa ih pecite 15-20 min.dok ne dobiju finu boju.
Malo ohladene krofne punite po zelji i pospite secerom u prahu.
POSLUZIVANJE
Prvi put kako radim krofne u rerni i bas sam odusevljena,ocekivala sam da ce biti neke razlike al krajnji rezultat je mekane mirisne krofne kao tek przene;))al u puno zdravijoj verziji..
Ako vam se tijesto ucini previse mekano slobodno dodajte jos par kasika brasna(da ga mozete raditi a da se ne lijepi za ruke)
PAR SAVJETA
sve namirnice neka su sobne tem.ako su vam jaja u frizideru i zaboravite ih izvaditi na par sati prije kao ja onda ih samo ubacite u zdjelu(cijela,bez da ih razbijete)i prelite ih vrucom vodom.Ostavite ih tako 15-20 min.pa ce se dovoljno ugrijati dok ne pripremite ostale sastojke.
svakako preporucujem "kvalitetno"namjensko brasno za dizana tijesta,ko je u mogucnosti neka koristiManitobu-vrsta "jakog"brasna sa vrlo visokim postotkom glutena koja se koristi bas za dizana tijesta.
kalupom ili casom vadite sto deblje krofne(3-4 cm.idealno)nemojte tanko razvaljat tijesto..
neka pokrivene odmaraju dok ne uduplaju volumen
ostavite dovoljno prostora izmedu da se ne spoje dok se peku.
Izvor: www.coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar