petak, 30. rujna 2016.

NAJBOLJA MIJEŠANA SALATA ZA KOJU ĆE VAM NEKO DATI RECEPT


Sastojci
3 kg zelja narezati
3 kg paprike
1,5 kg krastavaca
1,5 kg zelenog paradajza


  1/2 kg mrkve, karfiola
šampinjona po želji( njih volim ipak posebno kiseliti)
8 dcl alkoholnog octa 9% razblaženi
25 dag soli
25 dag šećera
1/2 konzervansa (iako nisam pristalica može i bez)
10-15 zrna papra
korijandera u zrnu i lovor po želji
3 l hladne vode

Priprema
1.
Možete a i ne morate staviti konzervans   no ja stavim 1/2 male vrećice konzervansa  za svaku sigurnost  jer mi je stan sa centralnim grijanjem i nemam hladno spremište.  U biti   stavim konzervans par zrnaca  u par teglica na vrh  koje trebaju stajati   duže a u ove  druge  staklenke koje prije potrošim ne. Recept imam sa ovim mjerama  i ispadne cca 30 -35 teglica cca 7,5dcl  ovisi o vel i koliko natisnete povrća.  Radila sam sa 1 kg zelja i paprike  1/3 manj nego po receptu ove godine. Inaće sam radila   i duplo,  ali  isplati se za veću obitelj napraviti više.
Postupak:


  1. Tegle-staklenke oprati i posušiti ne treba ih grijati. Povrce  mora biti  zdravo i svježe pazite na crne točkice kod karfiola...ma uglavnom zdravo..Zelje  narezati ..naribati na ribež (volim sitnije zelje ili kupus naribati  a možete i na širije trake .. napravila sam jednu teglu sito narezanog zelja a jednu na širije trake), paprike isto na  deblje rezance, mrkvu i krastavce na kolutiće  (ako imate rezač  cik-cak za mrkvu (kao na slici)  ispadne ljepša)..karfiol  natrgati na sitne cvjetiće. Trebalo bi povrće izrezati  kolutiće na podjednake dubljinu zbog estetike a zelje (kupus) i papriku na rezance  cca   5-7 mm. Zelje je dobro naribati i ostaviti preko noći a ujutro ga iscijediti i onda pripremi sve drugo povrće. (malo sam se žurila a i mrkva je na cik cak ide brže nego s nožem  a zelje volim sitnije..no trebalo bi biti podjednake  veličine izrezano  nožem radi boljeg izgleda). Paprike  malo prokuhati 1-2 min da omekša u vodi koju imamo kao marinadu prelijev za ovu salatu. Možete na kraju doliti malo ulja da ne ostanu mjehurići i zatvoriti staklenku.
2.Pripremimo marinadu ili prelijev :  prokuhamo ocat 9% za salate sa vodom, soli, šećerom, paprom u zrnu korijander po želji i lovorov list.
Kad zakuha onda nek  se paprike  malo pofure 1-2 min i izvadimo.  U staklenke posložimo    malo zelja pa karfiol ..mrkvu slažemo povrće i natisnemo u i zalijemo  vrelim preljevom tako da u svaku dođe malo papra po želji i korijandera.  Staklenke  tople zatvorimo te ih   stavimo u deku i omotamo dok se ne ohlade najmanje  24h ili  zaboravimo na njih dva dana.  I onda ih spremimo u ostavu.
Nemorate se striktno držati  recepta i količine po receptu, već onoliko koliko imate povrća pri ruci..ili iz vrta ili sa placa.
Primjedba:   Ako ne važete povrće  a imate  ga više onda uzmite omjer za marinadu-preljev :  1 l alkoholnog octa9%  4 l vode  30 dag šećera i 30 dag soli   konzervans po želji ali u receptu stoji tako...prokuhajte i sa tim prelijte povrće. Kad imam šampinjona  rado ih posebno same stavim u teglicu i prelijem sa ovim preljevom nekako   šampinjoni omekane i lijepo ih je imati posebno.
Slicna je  i  turšija  samo  je drugačija jer je sve u jednoj posudi i ne reže se povrce..a ovako se  brže ukiseli nego turšija.

0 komentari:

Objavi komentar

 

Domaćica Template by Ipietoon Cute Blog Design