Osvježavajuća slatko-kiselkasta kombinacija…
SASTOJCI
Biskvit
• 4 jaja
• 4 žlice šećera
• 4 žlice vruće vode
• 5 žlica brašna
• žlica kakaa
• 1/2 žličice praška za pecivo
• 50 g tamne čokolade
• žlica maslaca
Krema od brusnica i bijele čokolade
• 400 g smrznutih brusnica
• 2 žlice maslaca
• 4 žlice šećera
• 2 žlice meda
• 500 g mascarponea
• 400 ml slatkog vrhnja
• 150 g bijele čokolade
• 1 vanilin šećer
• 2 vrećice crvene želatine u prahu
• 8 žlica hladne vode (za želatinu)
PRIPREMA
Biskvit
Odvojite žumanjke i bjelanjke, pa bjelanjke istucite u čvrst snijeg.
Čokoladu razlomite, dodajte joj žlicu maslaca i otopite na pari te ostavite da se malo ohladi.
Žumanjcima dodajte šećer i vodu pa ih pjenasto izradite mikserom.
Zatim im dodajte rastopljenu čokoladu i dobro sjedinite.
Brašno, kakao i prašak za pecivo pomiješajte te ih malo po malo dodajte smjesi žutanjaka.
Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u okrugli kalup promjera 26 cm obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.
Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, odstranite papir za pečenje i ostavite da se ohladi.
Krema od brusnica i bijele čokolade
Brusnice odmrznite na sobnoj temperaturi i po želji odvojite malo brusnica za ukrašavanje.
Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte mu brusnice, 2 žlice šećera i med te pirjajte nekoliko minuta. Zatim ih propasirajte i ostavite da se ohlade.
Bijelu čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi.
Mascarponeu dodajte preostale dvije žlice šećea i vanilin šećer te tekuće slatko vrhnje.
Sve zajedno izradite ručnim mikserom dok smjesa ne očvrsne i ne pretvori se u čvrstu kremu.
Potom joj dodajte rastopljenu bijelu čokoladu i sve zajedno još jednom dobro izradite.
Kremu podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio će ostati bijele boje, a u drugi dio ćemo dodati brusnice.
Želatinu prelijte sa 8 žlica hladne vode i ostavite 10 minuta da nabubri.
Potom je otopite na lagnoj vatri uz stalno miješanje.
Otopljenu želatinu umiješajte u propasirane brusnice, a njih potom umiješajte u polovicu kreme (ne mikserom!).
Crvenu kremu stavite na desetak minuta hladnjak da malo očvrsne, a zatim ju premažite preko biskvita. Ponovo sve zajedno stavite u hlanjak na 15 minuta, a zatim tortu premažite bijelom kremom.
Tortu stavite u hladnjak na najmanje 2-3 sata, a prije posluživanja pospite ju preostalim brusnicama.
Posluživanje
Iako su brusnice dosta kisele, namjerno sam nisam stavljala više šećera jer je bijela čokolada sama po sebi dosta slatka i računala sam na to da će ona dati dovoljno slatkoće.
Nama je bilo baš taman jer volimo ovakve slatko-kiselkaste kombinacije.
Dakle, ako volite malo slađe, slobodno dodajte još šećera prilikom miksanja mascarponea i slatkog vrhnja.
Torta je jako osvježavajuća i relativno lagana.
Umjesto brusnica možete upotrijebiti i maline ili ribizl.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar