utorak, 29. studenoga 2016.

JEDAN OD LJEPŠIH KOLAČA ZA KOJE VAM NIJE POTREBNO NIKAKVO UMIJEĆE


Sastojci
Za tijesto je potrebno:
7 komada bjelanjaka
5 komada žumanjaka
10 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica peci praška
3 kašike kakaoa
4 kašike brašna
6 kašika mlake vode


  Za kremu je potrebno:
1 litra mlijeka
200 gr griza
100 gr margarina ili maslaca
2 komada žumanjaka
2 kašike šećera
4 kesice vanilin šećera
100 gr sitnog šećera
Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
100 ml mlijeka

Priprema
Tijesto:
1. Razdvojiti bjelance od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg (dodati malo soli radi dodatne
čvrstoće). Kada ste umutili bjelance polako dodati šećer i mutiti dok se ne istopi tj. dok
snijeg ne postane staklast.
2. U umućene bjelanke dodati jedno po jedno žumanjce ( 5 komada) muteći najmanjom
brzinom.


  3. U umućenu smjesu dodati mlaku vodu i vanilin šećer. Iskjučiti mikser i dalje mutiti
špatulom ili drvenom kašikom da se ne bi smjesa slegla tj. izgubila mjehuriće.
4. Sjediniti brašno,kakao i prašak za pecivo i dodati lagano smjesi muteći špatulom dok se
ne sjedini.
5. Smjesu peći u okruglu ili četvrtasti pleh obložen sa pek papirom ili premazan sa uljem

0 komentari:

Objavi komentar

 

Domaćica Template by Ipietoon Cute Blog Design