ponedjeljak, 27. veljače 2017.

LEDENE KOCKE NAJBOLJE DO SADA

Sastojci:
kora
5 jaja
100 g šećera
50 g brašna
30 g kakaa
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
sirup
300 g šećera
250 ml vode


  fil
1 l mleka
75 g gustina i 75 g brašna
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera
250 g putera
1 ekstrakt limuna (Dr Oetker ampula)
glazura
150 g čokolade za kuvanje
60 ml ulja

Postupak:
1. U manjoj posudi pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodavati jedno po jedno žumance muteći dalje. Isključenim mikserom umešati suve sastojke, pa promutiti sve zajedno. Sipati u pleh 25x35 cm, prethodno podmazan i posut brašnom. Peći na 180°C oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi.
2. Skuvati sirup od vode i šećera. Vreme kuvanja - oko 10 minuta od vrenja. Vreo sirup preliti preko hladne kore. Sirup neće odmah natopiti koru, već će u prvom trenutku ostati da se vidi kao bara, ali polako će prodreti u nju. Kora se može malo izbockati viljuškom, da se ovaj proces potpomogne. U svakom slučaju, kora na kraju treba da ostane što suvlja po površini, da se fil kasnije ne bi odvajao.


  3. Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti na sobnoj tempraturi. Gustin i brašno razmutiti sa malo mleka, da se dobije glatko "testo" bez grudvica, pa dodati još malo mleka, da se smesa razredi, poput smese za palačinke. Ostatak od litra skuvati sa šećerom i vanilin šećerom. Kad provri, u mleko dodati razmućen gustin i brašno i mešati. Neposredno pre sipanja promešati smesu, jer ume da se slegne i nataloži na dnu. Kad sve krene da se zgušnjava, kuvati par minuta na isključenoj ringli ili sasvim tihoj vatri, sve vreme mešajući. Skloniti sa ringle i pokriti površinu fila plastičnom folijom, da se ne bi stvorila korica. Ostaviti da se ohladi i postane mlak. Mikserom razmututi, pa dodati omekšali puter i ekstrakt limuna i sve zajedno dobro umutiti. Sipati preko kore i poravnati.
4. Na tihoj vatri istopiti čokoladu sa uljem. Sipati preko fila i razliti po celoj površini naginjanjem pleha u svim pravcima. Ostaviti da se kolač dobro rashladi, pa seći na kocke. Da čokolada ne bi pucala, seći tankim nožem koji treba držati vertikalno i samo vući kroz kolač.
Napomene:
Recept je nastao adaptacijom ovog, uz težnju da koru približim sočnijoj varijanti viđenoj kod Maxivide.
Ekstrakt limuna je nešto što će filu dodati utisak svežine i "ledenosti", i savetujem da ge ne izostavljate. Probala sam da napravim i bez njega, i kolač je ok, ali nema dovoljno svežine da bi opravdao ime. Naravno, aroma mente bi ovde bila prava stvar, ili pepermint bombone izmrvljene i rastopljene u malo vode. Ja mentu ne volim, pa nisam probala.
Glazura daje krckavu čokoladnu koricu, pa ako ne volite da se čokolada lomi pod kašičicom, koristite neku drugu, mekšu glazuru (ganache ili sličnu).

0 komentari:

Objavi komentar

 

Domaćica Template by Ipietoon Cute Blog Design