utorak, 28. veljače 2017.
TURSKI KEKSIĆI KOJI SU ME ODUŠEVILI
Sastojci
Tijesto:
500g brašna/glatko bijelo
300ml mlijeka
1žlica šećera
1 bjelanjak
70g maslaca
1 instant kvasac/20g svježeg
malo soli
Nadjev:
120g maslaca
100g sećera u prahu
1,5žličica cimeta /više manje po ukusu
100g mljevenih oraha ili onog što volite
Premaz:
Žumanjak
1žliica ulja
Priprema
1. Otopite maslac. Zagrijte mlijeko. Prosijte brasno u zdjelu za mijesenje. Posolite brasno
i izmijesajte ga ,dodajte sve ostale suhe sastojke (secer i instant kvasac) *Ako koristite
svjezi kvasac njega aktivirajte prije u zdjelici sa malo brasna,secera i mlijeka kad
zapjeni dodajte u suhe sastojke .* Dodajte otopljenoi maslac,bjelanjak a potom
dovoljno mlijeka da napravite glatko tijesto .Mijesajte ga par minuta da bude fino i
razradeno . Pokrijte ga ,odlozite na toplom da se dize dok ne uveca svoj volumen.
2. U zdjelicu pomijesajte maslac,cimet i secer u prahu. Podijelite na pola.Podijelite
tijesto na pola. Razvaljajte svaku polovicu na debljinu od 0,5 cm,znaci tanko.
Premazite ih smjesom od maslaca ,fino da su svi djelovi namazani. Tijesto mozezete
posuti s mljevenim orasima ,bajamima,makom ,pistacijom i sl. Ja sam radila s orasima i
bili su mi odlicni,s bajamama treba nmalo pocvecati kolicinu maslaca jer su suhlji.
Pospite tijesto onim sto ste odabrali . Rukama pritiskajte da se mljeveni orasi zaljepe za
tijesto.
3. Zarolajte tijesto. Narezite ga na trokute.
4. Svaki trokut pritisnite donjim dijelom drvene zlice.
5. U zdjelici pomijesajte zumnjak i zlicu ulja u smjesu. Kistom premazite trokutice .
Pokrijte ih krpom i ostavite 15 min. na toplom. Pecite u zagrijanoj pecnici na 180C,dok
ne dobiju lijepu boju.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar