ponedjeljak, 24. travnja 2017.

SLADOLED TORTA KOJA TAKO BRZO NESTANE SA STOLA – uvjerite se zašto je toliko ukusna!


Sastojci
KORA:
12 bjelanaca
24 kašike šećera
sok od 1/2 limuna ili 2 kašike sirćeta
FIL:
12 žumanjaka
12 kašika đećera
4 kašike brašna (pomiješajte 2 kašike brašna sa 2 kašike gustina)
1 margarin za kreme i kolače



1/2 l mlijeka
200 gr.oraha (mljevenih)
1 vanilin šećer
3 reda čokolade za kuhanje
i jos:
1 šlag krema za ukrašavanje

sladoled torta1

Priprema
1.
Umutite bjelancad u čvrts snijeg pa onda dodajte šećer i nastavite mutiti dok smjesa ne postane tako čvrsta i sjajna. Na kraju dodajte sok od limuna ili sirće. Još par minuta mutite.
2.
Umućene bjelanjke sipajte u pleh za pečenje ( možete i okrugli pleh za torte a može i u obični pravougaonik da bude u obliku kolača),smjesu fino poravnajte. Zatim pecite koru  na 150 c. oko 1 sat.
3.



Žumanjke umutite mikserom sa šećerom i vanilin šećerom da dobijete finu pjenastu smjesu , onda uspite brašno ili kombinaciju brašna i gustina.
4.
Stavite da prokuha 1/2 l mlijeka pa onda dodajtr smjesu od žumanjaka. Stalnim miješanjem skuhajte fil od žumanjaka. Kada smjesa postane gusta zante da je  fil gotov.
sladoled torta
5.
U ohlađen fil dodajte mikserom umućen  margarin.
Sve dobro umutite.
6.
Fil podijelite na 2 dijela pa u jedan  dodajte orahe sitno mljevene a u drugi dio fila dodajte 3 reda otopljene čokolade (samo 3 reda).
7.
Preko kore prvo namažite svijetli pa tamni fil. Na kraju tortu premažite umućenim šlagom.
Tortu dobro ohladite prije konzumiranja .

0 komentari:

Objavi komentar

 

Domaćica Template by Ipietoon Cute Blog Design