Sastojci:
Za ćufte:
– 500 g mljevenog junećeg mesa
– 1 veza zelenog luka
– 2-3 čena bijelog luka
– 1 jaje
– 1,5 dl vode
– 1/2 kašičice kurkume u prahu
– sjeckanog peršuna
Za preliv:
– 2 kašike kisele pavlake
– 1 kašika paradajz pirea
– 1 dl pavlake za kuhanje
– 1 dl vode
– 800 g mladog krompira
– 2 prstohvata tucane paprike
– so
– mljeveni biber
– sjeckani peršun
Priprema:
U posudu staviti mljeveno meso, sjeckani zeleni i beli luk, 1 jaje, sjeckani peršun, kurkumu, so, mljeveni biber i 1,5 vode. Sve dobro izmiješati rukom i ostaviti da stane 30 minuta, pa napraviti 28-30 komada ćuftica. Uzeti mladi krompir manje veličina (ako nemate manje kao ja ovog puta prepolovite veći krompir), oguliti i kuhati u vodi od kad provri 3 minuta. Ocijediti krompir od vode, dodati 1 kašiku ulja, so, mljeveni biber i izmiješati. U pouljenu posudu za pečenje ređati u krug red ćuftica, red krompira, sječena strana da je dole. Peći na 200 stepeni 30 minuta.
Napraviti preliv: Izmiješati 2 kašike kisele pavlake, 1 kašiku paradajz pirea, 1 dl pavlake za kuhanje, 1 dl vode, so, mljeveni biber, sjeckanog peršuna i 2 prstohvata tucane paprike. Poslije pečenja od 30 minuta preliti ćuftice i krompir sosom i peći još 15 minuta. Pečene posuti sjeckanim peršunom.
Super. recepti
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar