srijeda, 28. lipnja 2017.

KREMASTA TORTICA NA BRZINU, JAKO FINA I OSVJEŽAVAJUĆA!



Sastojci

Potrebno za tijesto

-250 g brašna
-3 kašike šećera u prahu

 
-1 kom jaje
-125 g margarina
-2 kašike hladne vode
-ribana kora limuna
-1 kom vanilin šećer
-mrvica soli

Za fil

-4,5 dl mlijeka
-100 g Gussnel Dolcela (gustin)
-125 g margarina
-2 kom žumanceta
-5 dl slatke pavlake za šlag
-100 g šećera
-1 kom burbon vanilin šećer

I još

-oko 700 g marelica, kajsija ili breskvi

 

Priprema

U posudu sipati brašno, dodati margarin isječen na listiće i sve ostale sastojke za tijesto pa zamijesiti glatko tijesto, zamotati u prozrnu foliju i ostaviti u frižider dok se pripremi fil.

Tijesto istanjiti do 33 cm prečnika i staviti u kalup 26 cm premazan uljem, tijesto malo pritisnuti uz ivice kalupa. Marelice prepoloviti i stavljati ma tijesto isječanom stranom prema dolje.

U 2 dl mlijeka razmutiti gustin i žumanca. Ostatak mlijeka, margarin, slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer staviti da prokuva pa sipati gustin i miješati dok se zgusne, kao puding. Sipati u kalup sa tijestom, poravnati i staviti u rernu zagrijanu na 200 C da se peče 35-40 minuta

Pečen kolač ostaviti da se ohladi, služiti dobro ohlađen kolač.

0 komentari:

Objavi komentar

 

Domaćica Template by Ipietoon Cute Blog Design