srijeda, 28. lipnja 2017.
KREMASTA TORTICA NA BRZINU, JAKO FINA I OSVJEŽAVAJUĆA!
Sastojci
Potrebno za tijesto
-250 g brašna
-3 kašike šećera u prahu
-1 kom jaje
-125 g margarina
-2 kašike hladne vode
-ribana kora limuna
-1 kom vanilin šećer
-mrvica soli
Za fil
-4,5 dl mlijeka
-100 g Gussnel Dolcela (gustin)
-125 g margarina
-2 kom žumanceta
-5 dl slatke pavlake za šlag
-100 g šećera
-1 kom burbon vanilin šećer
I još
-oko 700 g marelica, kajsija ili breskvi
Priprema
U posudu sipati brašno, dodati margarin isječen na listiće i sve ostale sastojke za tijesto pa zamijesiti glatko tijesto, zamotati u prozrnu foliju i ostaviti u frižider dok se pripremi fil.
Tijesto istanjiti do 33 cm prečnika i staviti u kalup 26 cm premazan uljem, tijesto malo pritisnuti uz ivice kalupa. Marelice prepoloviti i stavljati ma tijesto isječanom stranom prema dolje.
U 2 dl mlijeka razmutiti gustin i žumanca. Ostatak mlijeka, margarin, slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer staviti da prokuva pa sipati gustin i miješati dok se zgusne, kao puding. Sipati u kalup sa tijestom, poravnati i staviti u rernu zagrijanu na 200 C da se peče 35-40 minuta
Pečen kolač ostaviti da se ohladi, služiti dobro ohlađen kolač.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar