ponedjeljak, 26. lipnja 2017.

Napravite juhu od kurkume koja štiti od upala, demencije i raka

Ako ste skloni bolestima, pogotovo upalama, ukusna juha od kurkume je najbolje rješenje.



Ova okrepljujuća marokanska juha štiti od brojnih bolesti, uključujući rak i demenciju, a priprema se od kurkume, mrkve, crnog papra i drugih mirisnih začina.

Mrkva je popularno povrće zahvaljujući obilju beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A.

Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim, antibakterijskim i antikancerogenim svojstvima.

Crni papar obiluje piperinom, sastojkom sličnim kapsaicinu, koji ublažava bol i ima snažno protuupalno djelovanje.

Navedene sastojke pripremite zajedno u ovoj jedinstvenoj juhi i oni će snažno zaštititi vaše zdravlje te pomoći kod mnogih tegoba.






Sastojci:

– 2 jušne žlice maslaca
– 2 čajne žlice kurkume
– 1,5 čajna žlica sjemenki kumina
– 1 jušna žlica meda
– 1 jušna žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
– ⅛ čajne žlice pimenta
– 1 šalica nasjeckanog organskog žutog luka
– 1 velika mrkva iz biouzgoja, narezana na kockice
– šalice povrtnog temeljca
– 2 nasjeckana češnja češnjaka (ili više po želji)
– i svježe mljeveni crni papar
– šalice domaćeg vrhnja ili jogurta

Priprema:

Otopite maslac u velikom loncu te dodajte luk i češnjak.

Pirjajte na srednje jakoj vatri oko 2 minute.

Dodajte mrkvu i kratko popirjajte.

Ulijte povrtni temeljac pa zakuhajte.

Smanjite vatru, poklopite i ostavite da lagano vrije oko 20 minuta, dok mrkva potpuno ne omekša.

Pred kraj dodajte kurkumu.

Za to vrijeme u tavici prepržite sjemenke kumina (oko 5 minuta) pa ih sameljite u mlincu.

Maknite juhu s vatre. Izmiksajte je u blenderu tako da dobijete krem-juhu.

Vratite juhu u lonac pa dodajte med, sok od limuna i piment. Posolite i popaprite.

Prelijte juhu u veliku zdjelu pa kumin pomiješajte s domaćim jogurtom ili vrhnjem i samo dodajte u juhu.

Kurkuma i crni papar – nepobjediva kombinacija

Jedan od najzdravijih začina na svijetu – kurkuma, zahvaljujući sastojku kurkuminu, pruža čak 13 puta veću antioksidantnu zaštitu od borovnice.

Ipak, ona ima jedan nedostatak – teško se apsorbira.

Pridružite li joj crni papar, kao što je to slučaj s marokanskom juhom, dobrobiti za zdravlje bit će velike.



Zašto? Naime, crni papar znatno povećava bioraspoloživost, odnosno učinkovitost kurkumina.

Istraživanja su pokazala da ako, primjerice, uzimate 2 g čistog kurkumina, njegova će razina u vašoj krvi biti niska.

Kombinirate li ga s 20 mg piperina prisutnog u crnom papru, njegova bioraspoloživost porast će za nevjerojatnih 2.000 posto!







Dobrobiti kurkume:

1. Štiti od Alzheimerove bolesti

Uzimanje kurkumina smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, ali i ublažava postojeće stanje demencije.

Kurkumin sprečava propadanje moždanih funkcija i nakupljanje beta-amiloida, proteina koji se akumulira u mozgu osoba oboljelih od Alzheimera.

Kod oboljelih su primijećeni i povećani upalni procesi u mozgu koje kurkumin također ublažava.

Turmeron je još jedan od sastojaka kurkume koji također štiti mozak i sprečava pojavu demencije.

Kod osoba koje boluju od demencije uzimanje svega 1 g kurkume dnevno u roku od tri mjeseca može znatno poboljšati stanje i vratiti pamćenje.

2. Ublažava osteoartritis

Zahvaljujući svojim snažnim protuupalnim svojstvima, kurkumin smanjuje bolove u zglobovima.

Istraživanje provedeno 2011. otkrilo je da se kod osoba oboljelih od osteoartritisa uzimanjem 200 mg kurkumina na dan smanjio intenzitet bolova te povećala pokretljivost zglobova.

3. Ima antikancerogena svojstva

Snaga kurkumina krije se u tome što ciljano napada stanice raka, a zdrave pritom ne dira.

Istraživanja su pokazala da djeluje na brojne oblike karcinoma, poput raka prostate, debelog crijeva, prostate, dojke.

Najbolju kombinaciju za prevenciju, ali i za liječenje raka čine kurkuma i crni papar.

Recept američke liječnice Carolyn Anderson za prevenciju raka

Pomiješajte ¼ čajne žlice kurkume s ½ čajne žlice maslinovog ili kokosovog ulja i većim prstohvatom svježe mljevenog crnog papra.

Tu mješavinu možete uzimati samu s malo vode, dodavati je u juhe, variva ili salate.

Važno je samo da je koristite svaki dan.

Ovu mješavinu nemojte kuhati – uvijek je dodajte pred kraj pripreme jela.

Izvor: alternativa-za-vas.com

0 komentari:

Objavi komentar

 

Domaćica Template by Ipietoon Cute Blog Design