Meni je ovaj kolac pre pre dobar, ukusan, socan. Jednom rijecju savrsen. Sa biskvitom od integralnog psenicnog brasna, jabuka, cimeta … Obavezno probajte. Kolac je pogodan i za dijabeticare uz minimalne izmjene.
SASTOJCI
BISKVIT
4 jaja
350 g secera
400 g integralnog psenicnog brasna
250 ml vode
250 ml ulja
1 vanilin secer
1 prasak za pecivo
KOMPOT OD JABUKA
1 kg ociscenih jabuka
4 zlice secera
sok od jedne narance ili 7 zlica soka od jabuke
BIJELA KREMA
500 g slatkog vrhnja za slag
500 g Schmand ( moze Mileram)
1 vanilin secer
8 zlica secera u prahu
2 slag fix
1 vrecica 15 g zelatine fix
ZA POSIPANJE
1 mala zlica cimeta
1 mala zlica secera u prahu
PRIPREMA
BISKVIT
Jaja umutit pjenasto sa secerom + vanilin secer.
Integralno brasno pomijesat sa praskom za pecivo, a vodu sa uljem.
U masu od jaja i secera dodavati pomalo naizmjenicno vodu sa uljem i brasno sa praskom i stalno mikserom lagano mutiti.
Tepsiju velicine ca 24cmx37cm, namazat sa uljem i posuti sa malo brasna. U nju izliti smjesu za biskvit i peci u prethodno ugrijanoj pecnici na 175 stupnjeva 25-30 min. Provjeriti sa cackalicom nakon 25 min. Ja sam pekla malo duze oko 28 min.
Dok se biskvit pece pripremiti KOMPOT OD JABUKA.
Jabuke oguliti, odstranit kostice i narezat na komadice.
U tavu staviti 4 zlice secera da se otopi. Kad se pocne karamelizirati uliti sok od jedne narance ili 7 zlica gotovog soka od jabuke. Kad pocne kuhati ubaciti narezane jabuke i ostaviti neka se kuhaju oko 5 min dok ne omeksaju.
Odmah preko vruceg pecenog biskvita podijeliti kompot od jabuka i ostaviti kolac da se hladi. Biskvit ce pokupit tecnost od kompota i bit ce izuzetno socan.
BIJELA KREMA
Slatko vrhnje umutit u slag zajedno sa slag fixom.
Dodati secer u prahu i vanilin secer, a zatim i Schmand. Schmand je u Njemackoj gusta slatka pavlaka sa 24 % masnoce, Mileram ce biti odlicna zamjena. Mutiti mikserom da se sve sjedini. Na kraju dodati zelatinu fix i jos malo mutiti da se zelatina ravnomjerno rasporedi po kremi.
Preko skoro ohladjenog kolaca rasporediti ravnomjerno bijelu kremu.
ZA POSIPANJE pomijesat cimet i secer u prahu i posuti po kremi.
Minimalne izmjene za DIJABETICARE :
Integralno psenicno brasno se preporucuje dijabeticarima i osobama koje su na dijeti, stoga smanjiti kolicinu secera u biskvitu ili ga zamijeniti sa vocnim secerom.
Secer u prahu zamijenit sa stevijom u prahu.
Cimet se takodjer preporucuje, jer snizuje secer.
Ako se odlucite isprobat ovaj kolac, uzivajte ka sta sam i ja :)
Sa mirisom cimeta bas za ove hladne dane ..
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar