250 g gustog jogurta
125 ml ulja
1 jaje
1 kašika brašna
pola kašičice praška za pecivo
Sastojci za fil:
250 g mlevenog mesa po izboru
1 osrednja glavica crnog luka sitno iseckanog
3 čena belog luka
1 puna kašika bibera, ili po ukusu
1 puna kašičica soli
1 do 2 kašike seckanog peršuna
i još:
500 g kora za pitu
Priprema:
U tiganj sipati vrlo malo ulja i zagrejati, dodati sitno iseckan luk i pržiti dok ne postane staklast,dodati beli luk i pržiti samo da zamiriše, dodati meso i pržiti dok meso ne pobeli a višak vode uvri.
Pobiberiti i posoliti po ukusu, ja volim da u burek sa mesom ima više bibera a vi, onako kako volite i na kraju dodati iseckan peršun.
Ostaviti sa strane da se ohladi.
U manju zdelu umutiti jaje, dodati gusti jogurt,ulje, brašno i prašak za pecivo i sve to još jednom umutiti da se sjedini.
Dublju tepsiju, prečnika 28cm, premazati uljem ili isprskati sprejom za pečenje.
Staviti četri kore unakrst da vam prekriju dno a ostatak kora treba da visi preko tepsije.
Dno svake kore poprskati sa masom od jogurta.
Prebrojati ostatak kora i podeliti na pola.
Uzimati sa jedne gomile po jednu koru i malo izgužvati/ nabrati i poprskati sa masom od jogurta i tako dok ne utrošite prvu polovinu kora.
Preko tih kora sipati pripremljeno meso i rasporediti svuda po površini jednako.
Dok ređate kore, nikako ih pritiskati da slkegnu, slegnuće same tokom pečenja.
Sad nastaviti sa drugom polovinom kora, pazite da imate dovoljno mase od jogurta za sve kore.
U zdelici treba da vam ostane 1 kašika mase od jogurta, dodati kašiku dve vode ili kisele vode i umutii sa tim što je ostalo.
Deo kora koji vam visi polako preklapati preko svih kora i premazivati četkicom te kore.
Kad je sve preklopljeno, premazati sa ostatkom tečnosti i ako je šta ostalo preliti preko bureka.
Tako pripremljen burek peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Ohladiti kratko, staviti burek na tanjir, iseći na osmine, ili kako vi već volite i poslužite dok je toplo, sa jogurtom, kefirom ili kiselim mlekom.
0 komentari:
Objavi komentar